Associació Sant Julià d'Úixols

Les teulades de Sant Julià

La rehabilitació de la teulada a l'Església de Sant Julià d'Úixols.
23NOV'18

La rehabilitació de la teulada a l'Església de Sant Julià d'Úixols.

svg divider
teulades-sant-julia

El passat 23 de novembre, es va presentar el pressupost per la rehabilitació de la teulada, durant l'Assemblea de socis de l'entitat.

La Teulada forma part de la primera etapa de la restauració de l'Església de Sant Julià, i l'actuació està prevista per a primers de l'any vinent.

El Pla Director determina els criteris d'intervenció i estableix el Pla d'Etapes per a la rehabilitació i manteniment de l'Església i el seu entorn.

El criteri general seria mantenir i rehabilitar el conjunt i el seu entorn, retornar-hi el culte, i adequar-lo per a un ús educatiu que permetés comprendre la seva evolució històrica.

Parlar de Sant Julià es contemplar un edifici singular que forma part de la Història de Castellterçol.

La història ens documenta les processons, les pregàries per la pluja, quan s'hi portaven les relíquies dels Sants Màrtirs des de la vila, els Aplecs, casament de l'any 1979... i la tradicional xocolatada dels caminaires a l'octubre de cada any.

El Pla contempla l'adequació per la recuperació de les activitats que són les pròpies.

Les teulades de Sant Julià

Sant Julià d'Úixols és una església romànica d'origen molt antic. De fet la primera menció com a parròquia es de l'any 1124.

L'església original, ha estat molt modificada al llarg del temps. De fet, l'únic element original que es conserva és el campanar d'origen pre-romànic, anterior al segle X.

L'evolució constructiva de l'edifici, es feflecteix també en les teulades, que ofereixen característiques diferents segons les èpoques.

Així ens trobem quatre tipus de teulada, que es corresponen amb l'antiguitat de la construcció.

1.- Coberta sobre la volta de l'església de la primera capella del segle XI, i les capelles laterals de la Pietat i Sant Isidre, segles XV-XVI.

És a base de volta amb arcs faixons, capa de terra sobre la volta i donant pendents de teulada, i acabat de llosa de pedra, -com si fos pissarra-.

2.- Coberta sobre l'ampliació de l'església corresponent a finals del segle XVII. A base de volta amb arcs faixons, capa de terra sobre la volta i acabat de teula àrab.

3.- La teulada de les últimes ampliacions, -capella i sagristia-, fetes el segle XVII, està feta de bigueta de fusta, enllatats i teula àrab col·locada en sec, amb un acabat interior de volta de rajola.

Finalment, la coberta actual de la rectoria, feta després de l'incendi de 1975, amb l'única intenció de preservar el volum, -feta de manera ràpida-, és a base de bigueta prefabricada de formigó, solera de rajola i acabat de teula àrab ceràmica.

Caldria afegir que la coberta del campanar és semblant a la primera coberta descrita; amb volta semiesfèrica de pedra. No s'ha pogut comprovar, però és versemblant pensar que és com la descrita en el punt 1, de terra sobre la cúpula per donar recolzament a la teula.

Com sabeu, l'Associació de Sant Julià d'Úixols sorgeix com una iniciativa d'un grup de vilatans, que ens vam proposar la dignificació del lloc. Es va constituir formalment el juliol de 2017.

Amb la Rehabilitació de la Teulada s'iniciaran l'any vinent, si Deu vol, les obres de Restauració.

Els cost aproximat és de 70.000€ pressupostats, s'hauran aconseguit amb les aportacioins econòmiques de particulars i empreses.

Confiem també en gaudir en el futur de subvencions, per mitjà de convenis de cesió d'ús Bisbat-Ajuntament.

Emilio Canals Surís

Associació Sant Julià d'Úixols
www.santjuliadu.org

Tinguem una Bona Festa de Sant Antoni Abat.

Formulari de contacte

Missatge enviat! Intentarem respondre en el menor temps possible.