Notícies

13-07-2020

La Festa 2020

Amb la denominación general "La Festa", l´Ajuntament de Castellterçol, convida a les Entitats a proposar i organitzar activitats com a alternativa a la Festa Major que, -com sabeu-, aquest any no es podrá celebrar amb el seu format tradicional.

Save the date

Des de la Associació col.laborem amp les següents:

  • Concert a Sant Julià - Música Medieval Catalana, amb criteris històrics- Grup A Chantar: Laura de Castelllet, veo i laúd; Pau Alberch, viola d'arc; Joan Miro, veu flautes i samfonia.
    16 d'agost- Sant Julià d'Úixols- 19 h.
  • Conferència: Castellterçol 1940-2000- a càrrec del Joan Capdevila
    20 d'agost - Jardins de Cal Recader- 19h.

… i participarem amb altres entitets, com la Escolania, en la Missa del diumenge 23 d'agost.

13-07-2020

El Projecte

…tot reprenent
Parlant del Projecte i els temes relacionats,- Ajuts, Solicitud de BCIL, Conveni amb el Bisbat- , és evident que la situació actual, no ha permès fer avançons significatius. Sembla ser que aviat tindrem notícies. En tot cas esperem poder explicar-vos més en un proper comunicant. 

Aportacions i col·laboracions.
S'han girat els rebuts coresponents a juny2020, amb data 15 de juliol. Els correspondents a març, es carregaran més endavant. En tot cas ja ho comunicarem als interesats.

Campanya de captació.
Els propers mesos reforçarem la campana de captació de fons per recuperar els endarreriments d'aquests mesos d'alentiment.

Col·locar la Primera pedra
En tot cas es manté la data de març 2021, com a inici de la Rehabilitació de la Teulada, segons el Pla Director i el Pla d'Etapes, tal com es va presentar el novembre passat.

… a veure si entre tots li donem una bona empenta! 

02-12-2019

Assemblea de Socis

El dissabte dia 23 de novembre, va tenir lloc a la Sala de Lectura.

L'Emilio Canals va fer un balanç general de la gestió i econòmic des de l'Acta fundacional fins a la Presentació del Pla Director, ara farà un any.

Nomenaments

Us volem informar dels nomenaments dels nous càrrecs de la Junta: l'Oriol Bellido com a Secretari; el Pau Alberch i el Miquel Catot com a vocals.

Pressupost

El Josep Montañà, en nom de l'equip tècnic, va presentar el Pressupost per la Rehabilitació de la Teulada. L'evolució constructiva de de l'edifici es reflecteix en les teulades que ofereixen característiques diferents segons les èpoques; com es pot veure a les fotos adjuntes.

El Pressupost per a aquesta primera fase es de 70.562€. La previsió de tresorería a 30/6/20 és disposar de 52.635€.

Conclusió

Amb la nostra situació actual, mantenint el ritme de respostes, pensem que no serà difícil aconseguir aquest gairabé 18.000 € que ens permetran iniciar les obres dins del primer semestre del l'any vinent.

taulada esglesia
mapa pla director

Fira Capgirem l'Avet

El proper dissabte, 7 de desembre, a partir de les 17 h., ens trovareu a la Fira. Us hi esperem.


La Grossa

Tornem a jugar. Aquest any las números 12636 - 41747, amb participaciones de 5 €, dels quals 1€ es donatiu per l´Assocaició.

Podeu adquirir-les a les botigues habituals, o a la Fira el dia 7.

31-08-2019

Us adjuntem el escrit que es va publicar en el Programa de la Festa Major 2019 de Castellterçol.

mapa-pla-director

El Pla Director

El passat 17 de novembre, va tenir lloc la Presentació a Cal Recader del Pla Director per a la Restauració de l'Església de Sant Julià d'Úixols.

Els arquitectes Josep Montañà, Josep Pratdesaba i Joan Bubé, van fer l'exposició detallada del Projecte.

El Pla Director, conté la documentació gràfica i escrita que permet contextualitzar l'església de Sant Julià d'Úixols, la seva evolució històrica, i el seu estat actual, i determinar els criteris d'intervenció per a la rehabilitació i manteniment de l´Església com del seu entorn.

Inclou un Pla d'etapes pel Desenvolupament de Projectes Parcials d'execució de les obres de rehabilitació.

Una altre apartat del pla fa referència a les Actuacions Arqueològiques. A partir de la recerca documental, s´ha pogut establir un conjunt d´hipòtesis sobre la construcció inicial d´aquesta edificació i la evolució arquitectònica a llarg de la història.

D´acord amb aquestes hipòtesis s´estableixen un seguit d´actuacions que confirmarien els els processos de construcció o fins i tot permetran remercar elements constructius que fins ara hagin passat desapercebuts o siguin totalment desconeguts i surtin a la llum durant el procés de restauració de l´ermita.

"Un magnífic pla director, ben documentat, ben reflexionat, i ple de sentit comú", segons el comentari d'en Dani Font, responsable de Patrimoni Cultural del Bisbat de Vic.

El criteri general seria mantenir i rehabilitar el conjunt i el seu entorn, retornar-hi el culte, i adequar-lo per a un ús educatiu que permetés compendre la seva evolució històrica.

El Pla contempla unes Feines prévies, i uns Estudis per determinar-ne l´estat inicial. ( Fase1). Després es detallen les intervencions a l´església: Teulada (2); Parets (3); Interior (4). Entrariem en la fase de rehabilitació del Campanar, típicament romànic, i del que la base conté elements que fan suposar el seu origen pre-romànic, anterior al segle X Hem de parlar també del Pedró amb la capelleta de la Mare de Déu de Montserrat i de la rehabilitació del Cementiri. Finalment el Pla contempla aspectes relacionats amb l éntorn i instal.lacions.

Va tancar l´acte l´alcalde Issac Burgos, que va reiterar el suport a l´Associació i al Projecte , ja manifestat en altres ocasions.

Us convidem llegir-lo entran en la web www.santjuliadu.org


L´església de Sant Julià: Evolució constructiva

Sant Julià d´Úixols es una església romànica d´origen molt antic. De fet la primera menció com a parròquia es del any 1124.

L´església original, ha estat molt modificada al llarg del temps. De fet, l´unic element original que es conserva és el campanar.

En el plànol adjunt es pot seguir l´evolució constructva del edifici: Desde la primera capella del segle XI, les capelles laterals del segle XV, i les últimes ampliacions amb la sagristia i el retaule barroc , segles XVII, XVIII.

La rectoria, es construeix l´any 1667, i es va destruir per un incendi el any 1975. El campanar.

Inicialment , el que ara és la base de l´airós i curiós campanar, típicament romànic, amb forma lleugerament tronco-cònica, era un portic obert pels quatre costats i sostingut per quatre robustes pilastres, d origen pre-romànic, segle X.


I per acabar, si us sembla, parlem una mica de l´ Associació

Com no pot ser d´altra manera, hem de recordar al Ferran Miró, que ocupava el càrrec de Secretari, i que ens va deixar sobtadament fa uns mesos.

El Ferran ha estat des del començament un dels més fervents impulsors del Projecte.

"No volem que d´aqui a trenta anys, quan estigui en ruines, tinguin que dir que fora una llastima no haver ho arreclat"... deia sovint

Així, L'Associació Sant Julià sorgeix com una iniciativa d´un grup de vilatans, que ens vam proposar la dignificació del lloc, en paraules del Ramon Puig en ocasió del Pas a pas del Juliol del 2017, de la ma del Miquel Catot i la Griselda Guiteras.

Ens trobem davant d´un lloc molt especial, amb casi mil anys d´història... i tenim el deure de preservar el Patrimoni Cultural per a les futures generacions.

De la ma d´en Nicolau Rabasseda, el Quico Postius i el Joan Capdevila, el Rafa Lefort, el Pau Alberch, entre d áltres, es va constituir l´Associació per a la restauració i conservació de l´església de Sant Julià d´Úixols.

Al llarg d´aquest dos anys, s han anat fen socis, s´han mantigut diverses reunions amb la Secretaria-Cancelleria i la Comissió del Patrimoni Cultural del Bisbat de Vic; relació propiciada per la bona entesa amb el Mossens Ramón, Pladevall i Jordi Rossic. Ens va visitar del Sr. Josep Mª Vila arqueóleg del Bisbat, que va constatar l´interés arqueològic del conjunt.

Estem d ácord en que es tracta d´un edifici singular, amb un valor històric- arqueològic, que probablement encara està per descubrir i ho anirem veient a mida que anem avançant en la rehabilitació.


El culte

Els actes més massius i populars a Sant Julià tenien lloc amb motiu de les pregàries per la pluja, quan s´hi portaven les relíquies dels Sants Martirs des de la vila.

Per altra banda cada any es celebrava l´aplec de Sant Julià amb una Missa cantada.

El 22 de setembre de 1979 la Boda del Jaume Costa i la Isabel Ledesma, seria l´Últim acte de culte.

El Pla contempla la adecuació per la recuperació de les activitats que les son pròpies.


Com puc col.laborar?

La financiació del Projecte

Com sabeu, per aconseguir les seves finalitats, l´Associació confia en les aportacions econòmiques de particulars i empreses.

Confiem en gaudir en el futur de l´ajut de subvencions, per mitjà de convenis de cessió d´ús Bisbat-Ajuntament. En reunions mantingudes al Bisbat de Vic, ens han manifestat la seva total disposició.

La primera fase

Amb la nostra situació actual, mantenint el ritme de respostes, estaríem en disposició d´escomete la primera fase del Projecte: Estudis previs- Teulada., al llarg del primer quadrimestre de l any vinent.


Moltes gràcies a tots els que ja esteu col.laborant amb les vostres aportacions.

I per als que encara no ho hagueu fet, us animem a col.laborar trucant al 609 040 840

També entrant en la web podeu fer la vostra aportació www.santjuliadu.org

Molt bona Festa Major 2019

Associació Sant Julià d´Úixols
Junta Directiva
Agost de 2019

15-07-2019

Programa Festa Major 2019.

Com sempre, ens anunciarem donant difusió al nostre Projecte.

14-01-2019

El Pla director dona un impuls a la restauració de Sant Julià d'Úixols.

Consulti l'article publicat a El 9 Nou en aquest enllaç en format PDF.

pla-director-4
17-11-2018

El Pla Director.

El passat 17 de novembre, va tenir lloc la Presentació a Cal Recader del Pla Director per a la Restauració de l'Església de Sant Julià d'Úixols.

Després de la presentació de l'acte per part  d'en Ferran Miró i unes paraules de l'Emilio Canals adreçades als assistents, els arquitectes Josep Montañà, Josep Pratdesaba i Joan Bubé, van fer l'exposició detallada del Projecte. El Pla Director, conté la documentació gràfica i escrita que permet contextualitzar l'església de Sant Julià d'Úixols, la seva evolució històrica, i el seu estat actual, i determinar els criteris d'intervenció. Inclou un Pla d'etapes pel Desenvolupament de Projectes Parcials d'execució de les obres de rehabilitació.

"Un magnífic pla director, ben documentat, ben reflexionat, i ple de sentit comú", segons el comentari d'en Dani Font, responsable de Patrimoni Cultural del Bisbat de Vic.

Va tancar l'acte l'alcalde Isaac Burgos, que va reiterar el suport a l'Associació i al projecte, ja manifestat en altres ocasions. 

Us conviden a llegir-lo, clicant en l'enllaç: http://www.santjuliadu.org/pdf/pla-director-2018-11.pdf.

pla-director-1
pla-director-3
pla-director-2
30-03-2019

EPD Ferran Miró

El nostre bon amic Ferran Miró, que ocupava el càrrec de Secretari de l'Associació, va morir sobtadament el passat dissabte, dia 30 de març. E.P.D.

El Ferran ha estat des del començament un dels més fervents impulsors del Projecte.

Amb el nostre més sentit condol a la familia, els hi volem expressar el nostre afecte i consideració.

12-08-2018 / 19-08-2018 / 2-10-2018

Jornades de Porta Oberta.

Molts de vosaltres ens heu demanat poder accedir a l´interior de l'església de Sant Julià. Així doncs, per als que ho desitgeu, hem previst unes "Jornades de Porta Oberta”.

Els propers diumenges 12 i 19 d'agost, i el 2 de septembre, de 10 a 11 h , ens trobareu al mateix Sant Julià. Comentarem sobre el terreny la historia i situació del Projecte.

fm-2018
3-08-2018

Anunci Programa Feta Major 2018.

Al igual que l'any passat, ens anunciarem en el Programa. D´aquesta manera col·laborem i continuem donant-nos a conèixer.

calendario-2018
10-12-2017

Calendari de butxaca 2018.

Ja tenim disponibles els calendaris personalitzats de butxaca de l'Associació per l'any vinent, 2018. Inclouen imatges antigues de l'esglèsia exclusives.

loteria
28-11-2017

Juguem a la loteria del dia 1 de Gener de 2018.

A l'Associació hem decidit repartir sort a tots el que vulguin participar en el sorteig de la loteria del dia 1 de Gener de 2018 amb una participació de 4€ i donatiu d'1€ per l'Associació. Us dessitgem molta sort!

31-07-2017

Neix una iniciativa per restaurar l'església de Sant Julià a Castellterçol.

Consulti l'article publicat a El 9 Nou en aquest enllaç en format PDF o l'article del seu web.

Notícies

13-07-2020

La Festa 2020

Amb la denominación general "La Festa", l´Ajuntament de Castellterçol, convida a les Entitats a proposar i organitzar activitats com a alternativa a la Festa Major que, -com sabeu-, aquest any no es podrá celebrar amb el seu format tradicional.

Llegir notícia sencera

13-07-2020

El Projecte

…tot reprenent
Parlant del Projecte i els temes relacionats,- Ajuts, Solicitud de BCIL, Conveni amb el Bisbat- , és evident que la situació actual, no ha permès fer avançons significatius. Sembla ser que aviat tindrem notícies. En tot cas esperem poder explicar-vos més en un proper comunicant. 

Llegir notícia sencera

Veure més notícies

Com col·laborar?

Com puc participar en el Projecte de Restauració de l'Església de Sant Julià d'Úixols?

Per conseguir les seves finalitats, l´Associació confia en les aportacions econòmiques de particulars i empreses.

Proposem una quota bàsica, amb aportacions des de 25 €, dos cops a l´any, durant 5 anys. En tot cas, trii la seva quota. Qualsevol aportació serà ben rebuda.

La nostra Campanya de Micromecenatge, inclourà l´apadrinament d'elements arquitectònics i del mobiliari. Marxandatge i Concerts benèfics, així com altres activitats a les que us convidarem a participar.

Esperem comptar amb la valuosa ajuda de voluntaris i les Entitats afins.

Confiem en gaudir de l´ajut de Subvencions.

Si vol col·labrar o rebre més informació pot adreçarse a la Associació Sant Julià.


vull col·laborar

Fes-te voluntari:

Podràs col·laborar desinteresadament en tasques relacionades amb el projecte.

Fer-me voluntari
Fes-te soci:

Per complir els objectius necessitem l'ajut de moltes persones.

Fer-me soci

Notícies | Novetats sobre els aconteixements que l'Associació participa